Artificiële intelligentie

Samen vooruit, dankzij het innovatienetwerk

Robots, zelfrijdende auto’s en voorspellende algoritmen. Artificiële Intelligentie (AI) brengt vandaag een heuse technologische revolutie teweeg. Ook binnen de overheid moeten we AI begrijpen en inzetten om onze dienstverlening te verbeteren. Om daar werk van te maken, richtte de RSZ een innovatienetwerk op.

Wie neemt deel?

Vertegenwoordigers uit verschillende diensten van de RSZ steken de koppen bij elkaar. Samen volgen ze workshops over de mogelijkheden van AI en analyseren ze de materie aan de hand van ‘design thinking’. Op basis van die kennis onderzoeken ze innovatieve oplossingen om AI in de werking van hun organisaties te integreren.

Onze projecten

Praktijk boven theorie. Met deze filosofie in gedachten ging de RSZ alvast met AI aan de slag. 

Nora

Aan de onthaalbalie van de RSZ ontmoet u Nora, onze androïde robot. Nora ondersteunt onze onthaalmedewerkers door routineklussen voor hen af te handelen. Op die manier kunnen zij al hun aandacht richten op wat echt belangrijk is: onze bezoekers verwelkomen.

Chatbot voor studenten

De klok rond vragen beantwoorden. We wilden het wel, maar het zou ten koste zijn van onze medewerkers. En dus besloot de RSZ om een machine in te schakelen. Op Student@work krijgen studenten dag en nacht een antwoord op hun vragen over studentenarbeid, van onze chatbot!

Spraaktechnologie

Een spraakassistent inzetten om gegevens snel via mobiele toestellen in te voeren? De RSZ experimenteert volop met Siri, Alexa en Google Assistant bij het ontwikkelen van ‘Dimona Helper’. Daarmee kunnen werkgevers in de toekomst hun aangiften mondeling indienen.