Burgergegevens raadplegen: een nieuwe digitale tool om gegevens van jobstudenten en flexi-jobbers te checken

In de huidige digitale wereld is het essentieel om snel en efficiënt toegang te hebben tot de juiste informatie. Dat geldt zeker ook bij het aanwerven van nieuwe werknemers. Met de toepassing ‘Burgergegevens raadplegen’ van de RSZ biedt de sociale zekerheid u snel een betrouwbare toegang tot de gegevens van flexi-jobbers en jobstudenten. 

Burgergegevens raadplegen 

Stel: je wilt aan de slag als flexi-jobber of jobstudent. Dat kan alleen als je aan enkele voorwaarden voldoet. Voor een flexi-job moet je drie kwartalen eerder ten minste 80% hebben gewerkt. En als jobstudent moet je natuurlijk voldoende uren over hebben. 

Alleen, hoe bewijs je aan een werkgever dat je aan die voorwaarden voldoet? Voor je resterende studentenuren kun je in Student at work nog een attest maken, maar de flexi-jobvoorwaarden aantonen, ligt moeilijker: daarvoor moet je op zoek naar loonfiches van een paar kwartalen geleden. 

Voor zulke situaties is er nu de nieuwe toepassing ‘Burgergegevens raadplegen’ van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Daarmee kan een onderneming toegang vragen tot de gegevens van een sollicitant en controleren of de werknemer als flexi-jobber mag werken of nog voldoende studentenuren over heeft.  

Hoe werkt het? 

Burgergegevens raadplegen is in principe een vrij eenvoudig proces. 

1. Registreren. Een onderneming moet geregistreerd zijn bij de onlinediensten van de sociale zekerheid. Veel ondernemingen hebben die stap al eerder gezet, bijvoorbeeld om hun e-Box Enterprise te activeren.  

2. Aanmelden. De verantwoordelijke van de onderneming meldt zich via de eID-kaart of itsme aan bij de onlinedienst ‘Burgergegevens raadplegen’. 

3. Toegang tot de gegevens aanvragen. Laat een sollicitant een QR-code scannen of bezorg hem een link via chat of e-mail. De code of link brengt de sollicitant naar toegangtotmijndata.fgov.be. Daar kan hij het toegangsverzoek accepteren. 

4. Gegevens ontvangen. Zodra de sollicitant toegang verleent, ziet de onderneming binnen enkele ogenblikken de benodigde informatie, klaar om te gebruiken in het wervingsproces. De toestemming blijft beperkt geldig: één maand voor de flexigegevens en drie maanden voor de resterende uren van de jobstudent. Na die termijn moet u opnieuw toestemming vragen. 

Efficiëntie en snelheid 

Met de onlinedienst ‘Burgergegevens raadplegen’ is gegevens delen nu even eenvoudig en veilig geworden als betalen met een smartphone. Dat betekent minder administratieve rompslomp en meer tijd om te focussen op het vinden van de juiste kandidaat. 

Privacygaranties voor de sollicitant 

Gegevens delen is een heel veilig proces, waarbij de privacy van de sollicitant centraal staat, vertelt Koen Snyders, administrateur-generaal van de RSZ. 

“De sollicitant behoudt altijd de controle. De werkgever ziet zijn gegevens pas als de sollicitant daar toegang toe heeft gegeven. Die kan een toegang ook te allen tijde weer intrekken.” 

“De werkgever van zijn kant engageert zich om een aantal garanties inzake informatieveiligheid te respecteren. Daartoe verbindt hij zich in de gebruiksvoorwaarden, die hij moet accepteren.”  

Bedrijven die de gegevens via een API integreren in hun eigen IT-systemen, moeten een nog ruimere set van privacymaatregelen nemen - een zogenaamde “circle of trust”. Het doel is om een veilige en betrouwbare omgeving te creëren waarin alle betrokken partijen kunnen samenwerken en informatie kunnen delen met een minimaal risico van misbruik of privacyschending. 

Betrouwbare gegevens 

De gegevens die de werkgever via de onlinedienst ontvangt, zijn altijd actueel en correct. “De data worden immers direct opgehaald uit de officiële databanken van de sociale zekerheid”, legt Koen Snyders uit, “zonder dat daar nog een derde partij bij betrokken is. Dat geeft de nodige zekerheid bij het aanwerven van de kandidaat.”  

Nog veel meer toepassingen mogelijk 

Gegevens van een flexi-jobber of jobstudent inkijken, is nog maar een eerste toepassing van dit nieuwe model van gegevensdeling. “Er zijn nog meer situaties waarin dit systeem kan helpen om gegevens veilig te delen met organisaties of zelfs burgers”, blikt Koen Snyders vooruit. “Denk maar aan een persoon die zijn pensioengegevens wil delen met het oog op professioneel advies. Of aan een werknemer die de sociale dienst van een vakbond inzage wil geven in zijn dossier. Van zulke cases willen we in de toekomst werk maken.” 

Een horecatour door België: RSZ en route

Flexi- en studentenjobs zijn populair in de horeca. Daarom lanceren we deze nieuwe tool in nauwe samenwerking met de sectorfederaties Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel en Horeca Wallonië. In de komende weken zal de RSZ dan ook samen met de federaties een heuse tour door België maken om de nieuwe tool aan horeca-uitbaters voor te stellen.  

“Met deze gezamenlijke roadshow ‘RSZ EN ROUTE’ willen we de afstand tussen ondernemers en overheid verder verkleinen,” zegt Matthias De Caluwe. “We creëren ruimte voor dialoog én geven horeca-uitbaters hiermee de kans om rechtstreeks vragen hierover te stellen aan de RSZ. Deze tool biedt meer zekerheid, en dat is precies waar werkgevers vandaag nood aan hebben. Want flexi’s en studenten blijven cruciaal om piekmomenten in de sector op te vangen.” 

Voor wie niet aanwezig kan zijn tijdens de roadshow, zal nadien onder meer een onlineopleiding beschikbaar zijn. 

e-Gov 3.0 

Dit project is een onderdeel van e-Gov 3.0, een programma van de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid dat de digitalisering binnen de sociale zekerheid verder wil laten evolueren en in lijn brengen met de behoeften van burgers en bedrijven.   

Meer informatie